09 februari 2023
4 belangrijke vragen over crypto (en antwoorden)
  • 3 minuten lezen
Door: Mike Bosscher
4 vragen over crypto en antwoorden

Een aantal jaren geleden kwam ik in aanraking met crypto en zonder enige kennis ben ik gaan investeren in Crypto. Al snel kwam ik erachter dat het niet verstandig is om ergens te investeren zonder de juiste kennis. Ik heb toen mijn eigen onderzoek uitgevoerd en ben veel gaan lezen! Naast leren investeren in crypto, ook leren wat is nu investeren en waardoor ontstaat toch die Fear and Greed? In deze blog beantwoord vragen over crypto: 4 belangrijke vragen over cryptocurrencies met antwoorden.

Wil jij je kennis over investeren in crypto vergroten?
Start dan met de online cursus ‘Investeren kun je leren!’.

Vragen over crypto: Wat zijn cryptocurrencies?

Er zijn veel vragen over crypto. Te beginnen bij ‘Wat zijn cryptocurrencies?’ Cryptocurrencies zijn een vorm van digitale valuta die elektronisch gecreëerd en opgeslagen worden. Er bestaat echter een groot verschil tussen de verschillende soorten cryptocurrencies, namelijk of ze gedecentraliseerd zijn of niet.

Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde cryptomunt die niet gereguleerd wordt door een overheid of centrale bank. Hoewel cryptocurrencies niet door de overheid ondersteund worden, zijn ze de afgelopen jaren populair geworden als alternatief voor traditionele valuta. Dit heeft ook geleid tot een element van gokken, waarbij mensen hopen hun vermogen te vergroten door lukraak cryptomunten te kopen.

Er zijn echter ook risico’s verbonden aan het investeren in cryptocurrencies. Waar geld verdiend wordt, komen ook slechteriken op de loer om te profiteren van de hebzucht van mensen. Daarom is het belangrijk om goed te leren en te begrijpen waar Bitcoin in eerste instantie voor is gecreëerd. Dit kan helpen om de juiste investeringsbeslissingen te nemen en te voorkomen dat men slachtoffer wordt van fraude of oplichting.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat cryptocurrencies niet hetzelfde zijn als traditionele investeringen en dat het kopen ervan grote risico’s met zich meebrengt. Er zijn duizenden verschillende soorten crypto munten op de markt en het kan moeilijk zijn om te weten welke je moet kiezen. Daarom is het raadzaam om uitgebreid onderzoek te doen en deskundig advies in te winnen voordat je in cryptocurrencies investeert.

Welke crypto kan ik het beste kopen?

Buy bitcoin! Er zijn vele crypto munten die je kunt kopen en veel van deze munten hebben een goed ‘verhaal’. Echter als je wilt investeren in crypto’s koop dan eerst Bitcoin. Bitcoin is wezenlijk anders dan de andere cryptomunten die daarna zijn opgericht. 

In mijn online cursus ‘Investeren kun je leren!’ gaan we de cryptowereld ontdekken. Daar ga ik je ook vertellen wat Shitcoins zijn en waarom jij Bitcoins wilt hebben. Maar ook hoe jij NIET de fout gaat maken die 95% van de mensen maakt.

Hoe investeer ik in cryptocurrencies?

De beste manier om cryptocurrencies te kopen is via een online broker of exchange, zoals Coinbase of Binance. Wanneer je een account opent op een van deze exchanges, kun je meestal direct munten van hen kopen met fiat-valuta (bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of Euro’s). Dit maakt het kopen van crypto’s voor veel mensen toegankelijk en gemakkelijk.

Echter, het bewaren van crypto’s op een exchange brengt risico’s met zich mee, omdat de beveiliging van de exchange kan worden aangetast. Het is daarom aan te raden om je munten op te slaan in een beveiligde portemonnee waar jij de ‘sleutel’ van hebt. Hiermee behoud je de controle over je eigen munten. Een voorbeeld van een eigen crypto wallet is de Ledger Nano S Plus.

Om te leren hoe je veilig kunt investeren in crypto’s en hoe je een eigen crypto wallet kunt gebruiken, biedt de cursus uitkomst. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je in crypto kunt investeren en waar je op moet letten om veilig je munten te bewaren. Ik ga je ook uitleggen hoe je een Ledger instelt.

Kortom, het kopen van crypto’s via een online broker of exchange is relatief eenvoudig, maar het bewaren ervan vraagt om extra aandacht. Door het volgen van het Online Programma kun je leren hoe je veilig en verantwoordelijk kunt investeren in cryptocurrencies.

Moet ik belasting betalen over mijn crypto’s?

Een veelgestelde vragen bij ‘vragen over crypto’. Hoe doe ik dit met mijn belastingaangifte? Belastingaangifte doen? Vergeet je crypto’s niet. Crypto’s vallen onder Box 3, het voordeel uit sparen en beleggen. De waarde van cryptomunten wordt meegerekend bij je totale vermogen. Maak op 1 januari een screenshot van de waardes van je crypto in euro’s en geeft dit door aan de belastingdienst. 

In deze blog staan affiliatelinks. Bij aankoop via onze link krijgen wij een klein percentage.