05 februari 2023
5 stappen naar Financiële vrijheid
  • 3 minuten lezen
Door: Mike Bosscher
financiële vrijheid

Wil jij meer grip op je financiën krijgen? Wil je minder beïnvloed worden door stijgende prijzen en minder afhankelijk zijn van je inkomsten? Wacht dan niet langer en maak vandaag nog de keuze om dit jaar je financiële kennis te vergroten. Door te investeren in de juiste kennis vergroot je niet alleen je kans op het behalen van toekomstige financiële doelen, maar ook op meer controle en financiële stabiliteit. Bepaal zelf welke richting jij wilt inslaan in jouw financiële reis en start vandaag nog jouw money revolution!

Meer financiële vrijheid

Wil jij meer financiële vrijheid? Meer lucht krijgen als het gaat om inkomen en uitgaven? Hier zijn 5 stappen waarmee je kunt starten. Ook kleine stappen kunnen leiden tot grote successen.

Stap 1: Inkomsten en uitgaven

Wil je inzicht krijgen in je financiële situatie? Maak dan eens een overzicht van al jouw inkomsten en uitgaven. Zo kom je erachter of je elke maand geld overhoudt, genoeg hebt om net rond te komen, of dat je achter de feiten aanloopt. Als dit laatste het geval is, is het tijd om actie te ondernemen. Je kunt beginnen met het verlagen van je uitgaven: Heb je onnodige abonnementen lopen? Kun je besparen op boodschappen? Kun je vaker de fiets pakken? Kijk kritisch naar je uitgaven. Het kan confronterend zijn, maar het is nodig om verder te komen.

Bedenk waar je jouw geld aan uitgeeft: aan zaken die geld kosten of aan zaken die geld opleveren?

Als je geen idee hebt waar te beginnen, dan ben je bij Het Investeringsplan aan het juiste adres. Hier leer je investeren van A tot Z op een laagdrempelige manier, en we beginnen bij het begin: het inzichtelijk maken van je financiële huishouding. Zo kun jij jouw financiën op orde brengen en werken aan meer financiële vrijheid.

Stap 2: Heb je vermogen?

Wil je een financieel veilige toekomst opbouwen? Naast Plan A (je baan) en Plan B (pensioenvoorziening) is het verstandig om na te denken over alternatieve manieren om vermogen op te bouwen. Dit is waar Plan C om de hoek komt kijken. Plan C omvat verschillende mogelijkheden, zoals investeren in vastgoed of beleggen in de financiële markten. In mijn online cursus behandel ik vier van deze ‘asset classes’: vastgoed, aandelen, edelmetalen en crypto.

Stap 3: Van wie ben jij afhankelijk?

Heb je ooit eens stilgestaan wat je financieel afhankelijk maakt? Je baas voor het loon, de bank die jouw hypotheek verstrekt, de overheid met hun toelagen om rond te komen, je studieschuld die je nog steeds terug moet betalen. Zelfs je energievoorziening. Maar ben jij erin geslaagd zaken in eigen hand te nemen? Heb je geïnvesteerd of staat je spaargeld ‘veilig’ op de bank te verdampen? Heb jij er bijvoorbeeld al eens over nagedacht om je spaargeld te investeren in goud en zilver en dat zelf te bewaren?

Stap 4: Maak financiële doelstellingen

Ben jij er klaar mee om achter de feiten aan te lopen? Dan gaan we stappen zetten. Wat zijn je financiële doelstellingen voor dit jaar? Heb jij deze nog niet? Dan ga je starten met het maken van financiële doelstellingen en zo actiepunten omschrijven en starten.

Stap 5: Heb jij voldoende kennis?

  • Weet jij wat geld is?
  • Weet jij hoe jij zelf over geld denkt?
  • Weet jij hoe ons geldsysteem in elkaar zit?
  • Weet jij wat er mis is met ons geldsysteem?
  • Weet jij wat je ertegen kan doen, dat je jouw vermogen kan beschermen?
  • Weet jij hoe je moet omgaan met je inkomsten en uitgaven overzicht in samenhang met de balans? (op de balans staan de zaken die geld in het laatje brengen en de zaken die geld uit het laatje halen)

Ga eerst kennis vergaren voordat je begint. Mijn persoonlijke tip is om te starten met het lezen van het boek ‘Rijke pa, arme pa’. Je gaat naar alle waarschijnlijkheid anders denken over geld en leert praktische tips. Start bij de basis. 

In deze blog staan affiliatelinks. Bij aankoop via onze link krijgen wij een klein percentage.