Onderwijs geeft toegang tot kennis. Je leert op de basisschool en middelbare school de wereld kennen. Vervolgonderwijs maakt je klaar om geld te gaan verdienen. Maar het onderwijs leert je nooit hoe je met geld om kunt gaan en dat geld ook voor jou kan werken. Vaak worden er werknemers gecreëerd in plaats van enthousiaste werkgevers met vernieuwende ideeën. Waar leer je een positieve money mindset en waar leer je wat je kunt doen met je geld als je het eenmaal hebt verdiend? Wie leert jou wat geld precies is en hoe ons geldsysteem in elkaar zit?
Wat je niet leert over geld op school
Wat je niet leert over geld op school, kun je leren bij Het Investeringsplan. In deze blog geef ik een aantal waardevolle lessen die iedereen op school zou moeten leren over geld. Vroeg beginnen met financiële kennis opdoen is heel waardevol. Jij begint misschien iets ‘later’, maar er is nog genoeg tijd. Investeren kun je leren en je kunt in elke leeftijdsgroep starten.
Les 1: Start jong met beleggen
Begin je investeringsreis zo jong mogelijk, zodat je het meest kunt profiteren van het rente-op-rente effect en het beste resultaat kunt behalen. Kijk bijvoorbeeld naar het succesverhaal van Warren Buffett, die het grootste deel van zijn rijkdom pas na zijn zestigste zag groeien. Investeren vereist echter toewijding en een langetermijn mindset om te kunnen profiteren van samengestelde rente – een slimme manier om je geld te vermenigvuldigen zonder dat je daar extra moeite voor hoeft te doen!
Vroeg beginnen met investeren loont extra op de lange termijn. Door nu verstandige beslissingen te nemen, zelfs met kleine bedragen, kun je vermogen opbouwen en er later van profiteren.
Les 2: Ontwikkel een positieve money mindset
Wie van ons heeft een positieve money mindset? Je money mindset heeft veel invloed op hoe we geld waarderen en gebruiken in ons leven. Trekken we geld aan of stoten we het af? Er heerst nog steeds een taboe op geld, daar praten we niet openlijk over. We willen allemaal graag veel geld hebben, maar we praten er liever niet over. De meesten van ons hebben van huis uit meegekregen ‘doe maar normaal’. Zodra je in het calvinistische Nederland met je hoofd boven het maaiveld uitkomt, probeert men je het liefst direct weer de grond in te praten. Loskomen van deze overtuigingen en je onderbewuste brein positief inzetten is een goede stap.
Er is meer aan de hand dan dat alleen. We hebben een gebrek aan financiële kennis, waardoor we niet goed weten hoe geld werkt en hoe we ermee om moeten gaan. Oude overtuigingen, gebrekkige financiële kennis en angst om risico’s te nemen zorgen ervoor dat mensen financiële mogelijkheden niet benutten.
Positief denken over geld kan een positief resultaat hebben, zoals meer financiële stabiliteit voor de toekomst. Negatief denken kan ook een negatieve impact hebben door impulsaankopen die uiteindelijk leiden tot schulden en financiële stress.
Het is belangrijk om goed te leren omgaan met geld. Geld verdienen is de eerste stap, daarna is het zaak om goed te weten wat je met het geld kunt doen. Hier zou op school juist aandacht aan besteed moeten worden. Als je zelf een gezonde money mindset hebt en de juiste financiële kennis, dan wordt de financiële wereld om je heen duidelijk en geeft het voldoende vertrouwen om stappen te zetten. We moeten kinderen, tieners en jongvolwassenen leren hoe ze hun vermogen kunnen opbouwen en vergroten, hoe ze hun uitgaven kunnen verminderen, hoe ze gezonde financiële beslissingen kunnen nemen en dat geld hebben en verdienen niet slecht is. Leer een positieve money mindset aan; dat maakt je leven gemakkelijker.

‘Hoe sta jij er financieel voor?’
Les 3: Financiële doelen stellen
Het stellen van financiële doelen is een belangrijke gewoonte die veel rijke mensen delen. Het is geweldig als je een doel hebt gesteld en dit hebt behaald. Het stellen van doelen kan je niet alleen helpen om financieel succes te behalen, maar het heeft ook invloed op de manier waarop je hersenen functioneren, zodat je gefocust en gemotiveerd blijft om deze doelen te bereiken.
De tijd nemen om na te denken over wat je financiële doelstellingen zijn, of ze nu klein of groot zijn, zorgt voor een positief patroon van vooruitgang. Zodra de doelen op papier staan, is het gemakkelijker om actiestappen te creëren die jou zullen helpen om ze te bereiken. Het stellen van financiële doelen is cruciaal voor iedereen die het meeste uit zichzelf wil halen en in de loop van de tijd meer rijkdom wil opbouwen.
Les 4: Neem geen advies aan van mensen die geen risico nemen.
De beste manier om je financiële kennis te vergroten is door zelf onderzoek te doen en te praten met mensen die geld hebben. Door je te omringen met succesvolle mensen kun je ideeën, inzichten en advies verkrijgen wat je in staat stelt meer te weten te komen over jouw financiële situatie en hoe je deze kunt verbeteren.
Uiteindelijk zul je een keer een risico moeten nemen. Elke dag nemen we risico’s waar we vaak niet over nadenken. Het is tijd dat we ook de financiële risico’s op een rijtje gaan zetten. Misschien denk je nu dat je bijna geen risico’s neemt, maar geld op de bank zetten is ook een risico. Investeren is eigenlijk kijken naar de risico’s en je vermogen spreiden.
Ten slotte, het vergaren van kennis is essentieel voordat je begint met investeren. Lees boeken, kijk YouTube-filmpjes en zoek contact met financieel onderlegde mensen om van ze te leren. Zorg ervoor dat je genoeg financiële kennis verwerft voordat je begint met investeren. Begin met kleine bedragen en oefen, je hoeft niet meteen all in te gaan.
Les 5: Laat geld voor jou werken
Er wordt vaak gezegd dat mensen aan de onderkant van de financiële ladder en de middenklasse voor hun geld werken, terwijl rijken hun geld voor hen laten werken. Rijken hebben namelijk een kantelpunt gevonden waardoor geld voor hen meer geld oplevert. Om deze strategie te gebruiken, moet je het kantelpunt leren begrijpen en toepassen. Rijken weten hoe ze hun financiën moeten beheren en in welke asset classes ze moeten investeren om hun geld voor hen te laten werken.
Als je niet weet waar je moet beginnen, start dan vandaag nog met mijn online cursus ‘Investeren kun je leren!’. Ik kan je niet plotseling een miljonair maken, maar ik kan je wel leren denken als een miljonair. Je moet ergens beginnen, en het mooie is dat zelfs met kleine bedragen je kunt starten!