De enige reden waarom investeerders hun spaargeld niet verschuiven van commercieel vastgoed naar Bitcoin, is omdat ze Bitcoin niet begrijpen. Graag deel ik met jullie dit interessante filmpje. Hij is ook te bekijken op mijn Instagram account. Vind je het lastig om Engels te volgen? Hieronder heb ik het filmpje vertaald naar het Nederlands; over de beperkingen van vastgoed.
The only reason an investor wouldn’t shift their allocation of savings from commercial real estate to bitcoin is they don’t understand #Bitcoin. pic.twitter.com/8pC5Tk79li
— Michael Saylor⚡️ (@saylor) April 21, 2023
Let op: De video is geschreven door Amerikanen dus vandaar gericht op Amerika, maar is even goed voor ons Europeanen van toepassing.
De prijzen van vroeger…
Het jaar is 1971 en de gemiddelde prijs van een nieuwe auto in Amerika is minder dan $4000, terwijl de gemiddelde prijs vandaag de dag net onder de $50.000 ligt. Een gallon benzine kostte destijds 36 cent. Vandaag kost het je 3 dollar en 67 cent.
De gemiddelde prijs van een nieuw huis was in 1971 was ongeveer $25.000, vandaag de dag kost datzelfde huis je ongeveer $400.000.
Ik heb de Secretaris opgedragen om tijdelijk de convertibiliteit van de dollar in goud of andere activa op te schorten (de dollar mocht niet meer omgeruild worden voor goud). Jouw dollar zal morgen net zoveel waard zijn als vandaag.
Uitspraak President Nixon, augustus 1971
Een ‘tijdelijke’ overheidsmaatregel: stijgende prijzen!
Sommigen zeggen dat er niets zo permanent is als een tijdelijke overheidsmaatregel. Toen Nixon in 1971 het gouden venster sloot, is het nooit meer heropend. Dus wat is er waar van de claim dat de dollar zijn koopkracht zou behouden? Sinds 1971 zijn de prijzen van auto’s, benzine en andere goederen met een factor van 10 gestegen, terwijl de vastgoedprijzen met 15 of 20, en soms zelfs meer zijn gestegen.
Geld is stuk
Het geld is kapot. De inflatoire monetair beleid blijft de koopkracht van de dollar afwaarderen. Mensen kunnen niet sparen en daarom moeten ze in activa zoals vastgoed en aandelen investeren om het in feite als spaarrekening te gebruiken en dat veroorzaakt allerlei vervormingen omdat het de functionaliteit te boven gaat en als toevluchtsoord wordt gebruikt.
Geld wordt bijgedrukt
Sinds 1971 is de hoeveelheid geld in het mondiale financiële systeem voortdurend toegenomen door geld bij te drukken, gesteund door niets meer dan een papieren belofte van terugbetaling. De kosten van het kopen van een huis zijn daardoor ook gestegen. Dat is wat kapot geld met de samenleving doet wanneer inflatie, gedefinieerd als de uitbreiding van de geldhoeveelheid, gecombineerd met tientallen jaren van laag rentebeleid, waarbij schulden aangaan genormaliseerd is, activa zoals vastgoed spaarinstrumenten worden en hun prijzen deze waardepremie weerspiegelen ver boven hun functionaliteitswaarde.
Geld wordt waardeloos
Vastgoed is de nummer één waardeopslag ter wereld. Ongeveer 330 triljoen dollar van de wereldwijde waarde is geïnvesteerd in vastgoed. Dat is ongeveer 67% van de wereldwijde waarde en vastgoed is ook het belangrijkste onderpand dat wordt gebruikt en aanvaard door financiële banken.
We bezitten meer huizen, niet vanwege hun nutswaarde (gebruikswaarde). We bezitten meer huizen omdat ons geld waardeloos wordt en we het terugbetalen in goedkopere nominale termen. Huizen bezitten is een kernonderdeel van de Amerikaanse droom, maar voor steeds meer Amerikanen wordt het onbereikbaar. Steeds meer mensen worden uit de markt geprijsd. Miljoenen zijn eeuwige huurders geworden en studies tonen aan dat veel jongeren denken dat ze nooit een huis zullen kunnen betalen.
De beperkingen van vastgoed: Geen huis meer kunnen kopen
Vandaag de dag kan de huidige generatie echter geen huis meer betalen. Sommigen beweren dat er zelfs bredere implicaties zijn voor de samenleving van deze drastische verschuiving in economische hoop en welvaart.
Mensen voelen zich alsof ze geen huis kunnen bezitten en dat ze geen ruimte kunnen hebben om een gezin te stichten. Het is simpelweg onmogelijk geworden omdat de dollar blijft dalen in koopkracht en hun inkomen niet kan bijhouden. En dat is wat je echt ziet in de statistieken. Lonen blijven achter ten opzichte van de kosten van een woning.
Steeds groter wordende welvaartskloof
Een gebroken systeem dat afhankelijk is van manipulatie resulteert in verkeerde prijssignalen, verkeerde toepassing van middelen en een steeds groter wordende welvaartskloof. Het is een huis gebouwd op drijfzand. Dus hoe zou een ander systeem eruitzien? Wat als normale, dagelijkse werkende mensen niet ook vastgoedinvesteerders of airbnb-managers hoefden te worden om hun spaargeld te beschermen? Wat als huizen betaalbaar waren en dienden als jouw thuis? Jouw plek om te wonen en een familie te stichten, in plaats van ook de primaire spaarpot te zijn? Voorstanders van een terugkeer naar gezond geld wijzen op Bitcoin als oplossing.
Bitcoin als oplossing
Bitcoin vertegenwoordigt een paradigma verschuiving. Het is de digitale transformatie van geld, eigendom en energie. Voor mij is Bitcoin digitale onroerend goed. Waarom? Vastgoed wordt niet door mensen in eigendom gehouden vanwege de nutswaarde. Mensen bezitten vastgoed om waarde op te slaan omdat de inflatie in het geldsysteem vastgoed zo duur heeft gemaakt. Het is voor de meeste mensen onmogelijk om vastgoed te kopen en daarom is het ook onmogelijk om rijkdom op te bouwen. Het is echter veel toegankelijker om Bitcoin te kopen.
De beperkingen van vastgoed
Je begrijpt de gebreken van je eigendom niet totdat je perfect synthetisch eigendom of digitaal eigendom ziet, net zoals je de gebreken van je valuta (geld) niet begrijpt. Totdat je perfecte valuta ziet. Vastgoed kan een voor de hand liggende keuze zijn geweest voor mensen die hun vermogen willen opslaan en hun koopkracht willen behouden gedurende de afgelopen paar decennia, in vergelijking met een waardedalende fiat-dollar. Maar nu we Bitcoin hebben, kunnen we ook de beperkingen van vastgoed zien.
Schaarste en digitaal bezit
Stel dat ik een geest uit een fles trek en de geest komt eruit en zegt: “Nou, Michael, ik geef je oneindige wensen. Laten we beginnen met vastgoed, onroerend goed en we halen elk defect weg van de defecten van vastgoed, inclusief belastinglasten en onderhoudskosten. Onroerend goed is gebonden aan een specifieke geografische locatie. Het is niet gemakkelijk op te splitsen in kleinere eenheden. Het is niet snel en gemakkelijk te kopen en verkopen zonder aanzienlijke makelaarskosten. Het kan onderhevig zijn aan inbeslagname door de overheid en natuurrampen, en zo gaat de lijst verder.”
Satoshi Nakamoto creëerde een virtueel bezit dat niet lijdt aan de gebreken van dit tastbare fysieke bezit (vastgoed). Het dematerialiseert vastgoed en verandert het in informatie, zoals Netflix deed met Blockbuster en zoals e-mail deed met de faxmachine.
Ik (Michael) zeg tegen de geest: “Ik vind het geweldig dat je mijn bezittingen hebt gerepareerd en onderhoudsvrij, onverwoestbaar en onsterfelijk hebt gemaakt. Sta me toe het te programmeren op een computer en met de snelheid van het licht te verplaatsen zonder dat het in beslag wordt genomen. Maar ik wil dat je me garandeert dat je nooit meer dan 21 miljoen van deze blokken in het universum zult verkopen voor altijd. Als je het universum daadwerkelijk zo kunt beïnvloeden dat er nooit meer dan 21 miljoen blokken zijn, zou dat perfect zijn. Dat is de kers op de taart.”
Net toen ik alles had gedaan, creëerde ik digitaal bezit, maar toen ik het beperkte tot 21 miljoen blokken, maakte ik een digitale schaarste of het ultieme schaarse bezit.
Je eigen huis?
Wat digitaal bezit maakt, is dat je het daadwerkelijk bezit. Je bezit niet echt vastgoed, je bezit een eigendomsakte van de overheid die zegt dat je een huis bezit. Met Bitcoin kun je daadwerkelijk zien op de blockchain dat je de Bitcoin bezit en bovenop die Bitcoin is het een betere vorm van geld. Het is een betere manier om op lange termijn te sparen.
Terwijl centrale bankiers de economie overspoelen met toegang tot valuta (teveel ‘gratis’ geld). De valuta probeert een tastbaar bezit te vinden dat zijn waarde als valutabasis zal behouden en iedereen kiest een ander bezit afhankelijk van wat ze weten en waar ze zich prettig bij voelen. Bitcoin is een van die bezittingen die nu worden gemonetiseerd en die door deze chaos stijgt tot het hoogtepunt van bezit. Als de monetiserende top (in het bankwezen verwijst de term naar het proces van het omzetten of tot stand brengen van iets in wettig betaalmiddel).
Bitcoin is van jou!
Bitcoin vertegenwoordigt oneindige monetaire dichtheid, transporteerbaar over tijd en ruimte, toegankelijk voor iedereen op de planeet, of ze nu 5 dollar, 500 dollar of 500 miljoen in welke valuta dan ook hebben om te sparen en geen overheid of centrale autoriteit kan het devalueren, confisqueren of je vertellen waar je het aan kunt uitgeven of met wie je transacties kunt uitvoeren.
Het is de topvorm van onroerend goed in cyberspace.
Wat als ik een gebouw van 10.000 verdiepingen kon opslaan en het om mijn vinger kon dragen? Dit zou zorgen voor oneindige economische dichtheid, vergelijkbaar met de zwarte kom of de witte dwerg van geld. De enige reden waarom een casual investeerder zijn spaargeld niet zou verplaatsen van commercieel onroerend goed naar Bitcoin is als hij of zij het niet begrijpt.