02 maart 2023
Investeren in vastgoed in 2023: ik stap eruit!
  • 4 minuten lezen
Door: Mike Bosscher
Investeren in vastgoed 2023

Wil jij investeren in vastgoed in 2023? In 2023 wordt het minder aantrekkelijk om te investeren in vastgoed, vooral voor verhuurders, vanwege veranderingen in de regelgeving en economische omstandigheden. In dit blog praat ik je bij over investeren in vastgoed.

Investeren in vastgoed in 2023: Gewijzigde wet met maximale huurverhoging

Om de huurprijzen in de vrije sector betaalbaar te houden, wijzigt minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de wet die huurverhogingen maximeert. Momenteel is inflatie nog de belangrijkste factor, maar in de nieuwe situatie wordt ook rekening gehouden met de gemiddelde loonstijging. Dit betekent concreet dat tijdens periodes van hoge inflatie, zoals nu, de maximale huurverhoging zal worden gebaseerd op de loonontwikkeling. Op deze manier wil de regering huurders in de vrije sector beter beschermen tegen extreme prijsstijgingen.

Een van de belangrijkste veranderingen in de regelgeving is de wijziging van de Wet maximering huurprijsstijgingen vrije sector. Voorheen werd de inflatie plus 1% genomen als factor, maar door de hoge inflatie is de overheid genoodzaakt de regels te veranderen. Nu wordt de loonontwikkeling als uitgangspunt genomen plus 1%. Als verhuurder zou het prettiger zijn geweest als de inflatie doorberekend kon worden. 

Verhuurder is afhankelijk van overheid

Vastgoed was altijd een gewilde asset class omdat het meestal met inflatie mee steeg. Als er in 2024 een hoge inflatie en loonontwikkeling is (bijv. 10%), zal de overheid weer iets anders moeten verzinnen. Als investeerder/verhuurder in vastgoed koop je iets voor meerdere jaren, maar als je niet zeker weet of je de inkomsten van voorgaande jaren in de toekomst zult behalen, moet je keuzes maken. Verhuurders zijn minder flexibel in het verhogen van de huurprijzen en het beschermen van hun rendement op investeringen in vastgoed. Als verhuurder ben je volledig afhankelijk van de overheid wat betreft huurverhogingen.

Overheid bemoeit zich met investeren in vastgoed in 2023

Minister Hugo de Jonge heeft zich uitgesproken over de problemen op de Nederlandse huizenmarkt. Hij vindt dat er meer betaalbare woningen moeten worden gebouwd en dat er strengere regels moeten komen voor beleggers die huizen kopen om te verhuren, zoals het verhogen van de overdrachtsbelasting voor een tweede woning van 8% naar 10,4%.

Hij wil een einde maken aan de situatie waarin beleggers de Nederlandse huizenmarkt domineren en steeds minder mensen in staat zijn om een huis te kopen. Sommige experts zijn het eens met de minister en vinden dat er strengere regels nodig zijn om de huizenmarkt in balans te houden. Anderen zijn echter van mening dat de overheid zich niet moet bemoeien met de huizenmarkt en dat het beter is om de markt zijn werk te laten doen.

Discussie en onvoorziene gevolgen

Deze uitspraken van de minister van Huisvesting hebben tot veel discussie geleid. Hoewel het inderdaad een algemene economische regel is dat overheidsingrijpen in markten niet altijd positieve effecten heeft en onvoorziene gevolgen kan hebben, blijft het een feit dat de huidige situatie op de huizenmarkt niet duurzaam is. Het is dus begrijpelijk dat de overheid probeert in te grijpen om de markt in balans te houden en ervoor te zorgen dat de huizenmarkt niet alleen toegankelijk blijft voor beleggers, maar ook voor gewone mensen die op zoek zijn naar een huis.

Wil jij leren investeren in vastgoed, aandelen, edelmetalen en crypto?
Maak kennis met de online cursus ‘Investeren kun je leren!’ door je aan te melden voor onze GRATIS 7-dagen TRY OUT. Tijdens deze try-out krijg je toegang tot 9 videolessen + 2 live sessies en kun je ontdekken of investeren iets voor jou is.
Waar wacht je nog op? Meld je hier gratis aan!

De problemen in de jaren 70 en 80

Kijkend naar de afgelopen 60 jaar van de Nederlandse huizenmarkt, kunnen we zien dat de overheid zich inderdaad vaak met de markt heeft bemoeid. Dit heeft geleid tot problemen zoals prijsstijgingen en een gebrek aan betaalbare woningen. De overheid heeft bijvoorbeeld in de jaren ’70 en ’80 de hypotheekrenteaftrek ingevoerd, waardoor het voor veel mensen makkelijker werd om een huis te kopen. Dit leidde tot prijsstijgingen en een gebrek aan betaalbare woningen, met name in de steden.

Gebrek aan beschikbare woningen in de jaren 90

In de jaren ’90 introduceerde de overheid de huurwaardeforfait, een belasting die huiseigenaren moeten betalen over de waarde van hun huis. Dit had tot gevolg dat veel mensen besloten om hun huis niet te verkopen, omdat ze dan meer belasting zouden moeten betalen. Dit leidde opnieuw tot een gebrek aan beschikbare woningen op de markt.

Daarnaast heeft de overheid in 2013 de verhuurderheffing ingevoerd, een belasting die verhuurders moeten betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen. Dit heeft ertoe geleid dat veel verhuurders minder investeren in de huurmarkt, waardoor het aanbod van betaalbare huurwoningen verder is afgenomen.

De overheid verstoort de markt

Het is daarom belangrijk om te beseffen dat de overheid zich niet altijd met de huizenmarkt moet bemoeien, omdat dit vaak leidt tot onbedoelde gevolgen en de markt kan verstoren. Het is beter om te vertrouwen op de werking van de markt en deze haar werk te laten doen.

Investeren in vastgoed 2023 is minder aantrekkelijk

In 2023 wordt het daarom minder aantrekkelijk om in vastgoed te stappen, met name voor verhuurders, vanwege de alsmaar veranderende regelgeving en de economische omstandigheden. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen goed in de gaten te houden en te blijven nadenken over de rol van de overheid op de huizenmarkt.

Ik verkoop mijn verhuur vastgoed

Ik ben van mening dat investeren in vastgoed in 2023 niet momenteel niet interessant is. Daarom heb ik besloten om mijn twee verhuur woningen te verkopen vanwege de bovenstaande ontwikkelingen en mogelijke wijzigingen in het belastingstelsel in de komende jaren.

Inmiddels heb ik de eerste woning kunnen verkopen aan het stel dat de woning huurde. Ik heb een mooi rendement behaald met de maandelijkse verhuur en de waarde van de woning is met 25% gestegen in de afgelopen 2 jaar. 

De huurder van de tweede woning heeft 3 weken geleden de huur opgezegd. Ook met deze woning heb ik een mooi rendement behaald en naar alle waarschijnlijkheid zal deze woning met 20% winst worden verkocht. 

Investeren in andere asset classes

Ik ben van plan om het geld in andere asset classes onder te brengen omdat geld op de bank niets oplevert. Natuurlijk zal ik altijd met een schuin oog naar de vastgoedsector blijven kijken. Als er weer kansen zijn, zal ik die zeker benutten.