19 mei 2023
Stappenplan: Hoe leer je investeren?
  • 3 minuten lezen
Door: Mike Bosscher
Hoe leer je investeren

In plaats van alleen maar voor geld te werken, wil je geld voor je laten werken door te investeren of te beleggen. Je vermogen behouden, beschermen en opbouwen. Maar hoe leer je investeren? Als je wilt investeren, waar begin je dan? Ga je investeren in vastgoed, investeren in edelmetalen of investeren in crypto? Of kies je ervoor om te investeren in aandelen? Of je nu een klein bedrag per maand kunt missen of een groot bedrag hebt om te investeren, er zijn altijd mogelijkheden om te starten met investeren.

Waarom zou ik gaan investeren?

Investeringen kunnen een geweldige manier zijn om je financiële toekomst te versterken. Of je nu meer financiële vrijheid en zekerheid wil, wil investeren in je eigen pensioen of je vermogen wil vergroten, behouden en beschermen; investeren kan je helpen je doelen te bereiken. Maar als je nieuw bent in de wereld van investeren, kan het overweldigend lijken. Je ziet hoe andere mensen het doen en hiervan profiteren, maar je hebt zelf geen idee waar te beginnen. Geen zorgen! In deze blogpost help ik jou op weg en vertel ik jou hoe leer je investeren en waar begin je?

Hoe leer je investeren?

Het antwoord op deze vragen begint bij jezelf: om succesvol te zijn in investeren, moet je ook aan jezelf werken, een positieve money mindset ontwikkelen, keuzes maken, doelen stellen, kennis vergaren en een plan maken. In mijn online cursus  ‘Investeren kun je leren!’ leer ‘je ‘hoe leer je investeren’ in 4 Asset Classes, waarom spreiding belangrijk is en hoe je concreet de eerste stappen naar je investeringsrendement kunt maken.

Stap 1: Hoe leer je investeren start met je doelen bepalen

Voordat je begint met investeren, is het belangrijk om je doelen te bepalen. Wat wil je bereiken met je investeringen? Wil je op de lange termijn vermogen opbouwen of heb je een specifiek kortetermijndoel, zoals het kopen van een huis? Door je doelen duidelijk te definiëren, kun je een strategie ontwikkelen die bij je past. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar passief inkomen of naar vermogensopbouw. Passief inkomen betekent dat je meer tijd en energie nodig hebt en zult moeten gebruiken dan als je op zoek bent naar alleen vermogensopbouw. 

Stap 2: Leer wat geld precies is

Iedereen wil wel meer geld maar wat is geld nu precies? Het is belangrijk antwoord te krijgen op deze vraag en ook wat jou relatie is tot geld. Ben jij een persoon die geld aantrekt of juist afstoot. Als je goed begrijpt dat geld alleen maar steeds minder waard wordt en je begrijpt hoe dit kan dus kun je ook actie ondernemen om dit tegen te gaan. Als iedereen weet wat geld precies is zouden veel meer mensen actief aan het investeren of beleggen zijn.

Stap 3: Leer de basisbegrippen

Neem de tijd om de basisbegrippen te leren, zoals aandelen, obligaties, ETF’s, beleggingsfondsen en diversificatie. Begrijpen hoe deze instrumenten werken en hoe ze je kunnen helpen je doelen te bereiken, is essentieel voor een succesvolle investeringsreis.

Stap 4: Onderzoek verschillende beleggingsmogelijkheden

Er zijn talloze beleggingsmogelijkheden beschikbaar, elk met zijn eigen risico- en rendement kenmerken. Bestudeer verschillende beleggingscategorieën, zoals vastgoed, aandelen, crypto maar ook edelmetalen, om te begrijpen welke het beste bij je doelen en risicobereidheid passen.

Stap 5: Maak een investeringsplan

Een investeringsplan is een blauwdruk die je helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen over je beleggingen. Het omvat zaken als je beleggingsdoelen, je beleggingshorizon, je risicotolerantie en je strategieën voor het beheer van je portefeuille.

Een goed plan helpt je je emoties onder controle te houden en voorkomt dat je impulsieve beslissingen neemt op basis van marktvolatiliteit (prijsbeweging). In de cursus ‘Investeren kun je leren!’ ga je door middel van 62 videolessen leren je eigen investeringsplan te maken. We gaan grondig te werk en vertellen jou alles van het begin tot het eind. Daarnaast is er ruimte om jouw vragen te stellen zodat wij met jou mee kunnen denken.

Stap 6: Begin met een kleine investering

Als beginner is het verstandig om in ieder geval te beginnen, zet een stap. Je eerste stap zetten kan al met een kleine investering. Dit geeft je de kans om te leren en ervaring op te doen. Een veel gebruikte manier van instappen in een investering of belegging is dollar cost average. Je zet niet direct al je geld op het spel, je belegt een vast bedrag per maand wat je van tevoren bedenkt. Deze strategie heeft zich door alle jaren heen in allerlei markten bewezen. Deze strategie maar ook andere strategieën leren we jou. Je kunt met nul kennis op het gebied van financiën starten aan de cursus want wij brengen jou op vlieghoogte. 

Stap 7: Hoe leer je investeren? Leer van experts!

Leer van experts en lees boeken over investeren en beleggen. Experts kunnen waardevolle inzichten en strategieën bieden die je kunt toepassen in je eigen beleggingsaanpak. Wees echter voorzichtig met het opvolgen van beleggingstips van anderen zonder je eigen onderzoek te doen. 

Wie ben ik?

Ik ben Bitcoin expert en investeerder. Ik beleg al ruim 7 jaar in vastgoed, aandelen, edelmetalen en crypto en ik leef van mijn investeringen en beleggingen. Mijn kennis wil ik graag met jou delen en daarom heb ik de online cursus ‘Investeren kun je leren!’ gemaakt. Als je de cursus koopt krijg je ook gratis toegang tot de online community waar je vragen kan stellen en waar ik desgewenst mee kijk met je eigen investeringsreis. Investeren doe je niet alleen! 

Hoe leer je investeren? Met de Gratis Try Out van Het Investeringsplan!

Ben jij benieuwd naar deze cursus? Je kan hem gratis 7 dagen lang uitproberen. Meld je aan voor de Try Out en ik zie je graag terug in mijn online cursus.