08 april 2023
Tijd is het kostbaarste wat je hebt
  • 3 minuten lezen
Door: Mike Bosscher
Uit de ratrace stappen

In de afgelopen periode ben ik bezig met de vraag wat wil ik. Wie ben ik, wat wil ik en wie wil ik zijn. De zoektocht naar het antwoord is nog niet voorbij en misschien ben je daar wel je hele leven mee bezig. Toch heeft het zoeken van antwoord mij goed gedaan. In mijn blog vertel ik je graag meer over ‘mijn reis’ en uit de ratrace stappen. 

Tijdens de zoektocht ben ik ook ergens achter gekomen. Ik kan nu benoemen wat de grootste verandering is geweest in de afgelopen periode waardoor ik anders ben gaan denken en gaan doen.

Mijn Nederlandse leventje

Ik leefde een echt Nederlands leventje. Ik was politieagent mijn vrouw lerares, we gingen trouwen en wilde een gezinnetje stichten. We gingen naar ons werk om geld binnen te halen. Verder waren we druk met de kerk, voetbal en andere hobby’s. We gingen elk jaar graag naar het Gardameer in Italië en zo gingen de jaren voorbij. Helemaal prima niets mis mee. 

Het ging ons financieel goed af. Hadden af en toe geluk met een schenking, wat wil je nog meer. Nadat de drie kids waren geboren was het druk in het gezin. Niets te klagen maar de dagen vlogen voorbij.

In die periode nam ik geen tijd voor mijzelf om mijzelf te ontwikkelen, om eens een boek te lezen of na te denken doe ik wat ik wil doen. Ik had ook niet het gevoel dat te moeten doen of dat het goed zou zijn. Ik was te druk me de waan van de dag. Het uit de ratrace stappen leek een ver van mijn bed show.

Iedereen is druk

Dit patroon herken ik geregeld bij mensen met wie ik naar aanleiding van de online cursus die ik geef contact heb. Iedereen is druk, werkt hard, heeft veel ballen hoog te houden maar bijna niemand neemt echt tijd om stil te staan en ziet er misschien ook net als mij toen niet de noodzaak van in. Logisch want je hebt toch alles onder controle. Als we maar hard genoeg blijven rennen en de dingen doen die de maatschappij oplegt doe je het goed

Ik herken mijzelf zeker in hetgeen wat ik zie en begrijp mij goed ik heb er geen oordeel over. Maar ik wil wel wat voorleggen waar je eens over na kunt denken.

Een grote verandering in mijn leven

Mijn grootste verandering kwam op het moment dat ik stil ging staan. Vertragen en verstillen, uit je gedrag stappen om naar jezelf te kijken. Toen ik ontslag had genomen had ik tijd om eens na te denken. De kinderen in de ochtend naar school brengen en ik daarna naar mijn kantoortje in huis. Oké wat nu? Ik had een boekje van Hal Elrod genaamd Miracle Morning. Ik heb dat boekje gelezen en ik ben de methodes gaan toepassen.

Kort gezegd: neem je elke ochtend de tijd om na te gaan denken? Waar ben ik blij om, waar wil ik aan gaan werken, wat wil ik en hoe vul ik mijn dag / week / maand in. 

Als ik terugkijk is dat de grote verandering. Ik ben stil gaan staan. Uit de waan van de dag en ben naar mijzelf en mijn situatie gaan kijken.

Wie ben ik, is dit wie ik ben, zijn de keuzes die ik maak echt mijn eigen keuzes of ligt er een soort van druk vanuit bijvoorbeeld de maatschappij. Welke keuzes heb ik in het verleden echt zelf bewust gemaakt? Over die keuzes heb ik eigenlijk helemaal niet nagedacht.

Tijd is het kostbaarste wat je hebt

Ik kwam erachter dat tijd het meest kostbare is wat we hebben. Dat tijd super snel gaat als je gehaast leeft. Ik kwam erachter dat ik niet genoot van momenten. Dat weken voorbij vlogen zonder te voelen en te ervaren, zonder het gevoel te hebben te leven.

Altijd maar weer druk met het volgende wat op mijn lijstje stond. Ook vond ik het moeilijk om Nee te zeggen. Dus andere mensen konden gemakkelijk mijn agenda vullen. 

Ik zat gewoon in een ratrace die ik deels zelf gecreëerd had. Alle ballen hoog willen houden, het vooral niet verkeerd doen, geen ruimte voor falen enz. Maar uit de ratrace stappen, hoe deed ik dat?

Wanneer nam jij voor het laatst de tijd?

De vraag aan jou: wanneer heb jij voor het laatst even stil gestaan? Tijd genomen om eens rustig een uurtje na te denken? 

Stel je zelf de vraag: Waar sta ik nu, wie ben ik, wil ik dit zo wel of niet?

Stop eerst met liegen tegen jezelf: Onderzoek je aannames over wie je bent en wat je doet. Ben ik hoe ik wil zijn?

Ga een boswandeling maken, ga een uurtje met een kop koffie in de tuin zitten of ga fietsen. Kom je er achter dat je prima in je vel zit en dat alles loopt zoals je het hebben wilt, dat jezelf in controle bent, top, dan heb je het goed voor elkaar.

Kom je er achter dat het misschien niet gaat zoals je zelf misschien wilt, benoem het dan en zeg dan tegen jezelf ik wil tijd vrij gaan maken om dit verder te onderzoeken. Wat wil ik precies, wat zou ik anders willen hebben. Ik denk dat het voor iedereen goed is om elke week 2 of 3 keer een moment te pakken voor jezelf. 

Uit de ratrace stappen

Ik vond het moeilijk om uit de ratrace te stappen. Toen Linda, mijn vrouw, voorstelde om voor 6 maanden naar Curacao te gaan verhuizen zei ik vrijwel direct ja. Mijn vrouw had dit antwoord nooit verwacht en eerlijk gezegd ik zelf ook niet. Maar ik merkte wel dat ik bepaalde dingen moeten doorbreken. Natuurlijk werkte de Corona periode ook niet mee en werd het er niet leuker op in Nederland dus de tickets waren diezelfde dag nog gekocht. 

Stil staan en nagaan denken kost tijd en energie maar mij heeft het wel veel gebracht. Misschien is het boekje Miracle Morning ook wat voor jouw. Mij gaf het een leidraad hoe ik mijn dag kon invullen en het stelde aan mij de juiste vragen. 

Oude patronen doorbreken: elke dag een nieuwe keus!

Of je nu in Curacao woont of in Nederland, elke dag moet ik met mijzelf aan de slag. Ook op Curacao kan ik zo weer terugvallen in mijn oude patronen. Wat voor mij werkt is sporten, tijd nemen om echt rustig na te denken over wat ik denk en voel en of dat nu match met mijn doen en laten. Ik kan er elke ochtend voor kiezen hoe start ik de dag. Wat voor een persoon wil ik vandaag zijn, boos, opgefokt of rustig. Sta ik met positiviteit op en bepaal ik mijn eigen agenda of laat ik mij door de waan van de dag weer leiden. Ik moet mijn bewustzijn trainen en dat is niet makkelijk en vergt oefening. 

Groeimindset ontwikkelen

Ik heb de afgelopen jaren een groeimindset ontwikkeld op het gebied van financiën. Ik wilde dingen leren, ontdekken en ik ben doelen gaan stellen. Waarom? Omdat ik dan het gevoel heb dat ik leef. Ik sta niet stil, ik maak stappen, soms kleine stappen en soms grote stappen. Ik lees boeken, spreek met mensen, ik ga aan de slag en doe ervaring op. 

De tijd nemen om stil te staan…

Het belangrijkste voor mij, het kantelpunt, is geweest dat ik de tijd heb genomen om te stoppen, om stil te staan. Ik maakte tijd voor mijzelf vrij om te bedenken wat wil ik. 

Wie ben ik, ben ik de persoon die ik wil zijn. Hoe wil ik leven, waar wil ik leven. Ik heb het financieel goed dus ik kan kiezen waar ik wil wonen. Dat geeft vrijheid, dat is voor mij één van de voordelen van het financieel goed hebben. Maar of je nu ‘rijk’ bent of een normaal inkomen hebt, alles zit in je hoofd. Hoe sta jij in de ochtend op?

Uit de ratrace stappen? Jij hebt ook een keus!

Zet je direct je mobiel aan, kijk je tv en wordt je weer overladen met vervelend nieuws uit de wereld of ga je eerst eens rustig een kop koffie drinken. Wil jij uit de ratrace stappen? Je hebt een keus! Maak die bewust. Geniet je echt van die kop koffie, proef je ook echt de koffie of ben je te druk. Sta in de ochtend stil bij waar je blij om mag zijn. Je telt als het ware je zegeningen. Het echt tot je kunnen nemen van het moment waarin je leeft. 

The day you stop racing, is the day you win the race.

Bob Marley