Bitcoin is de afgelopen jaren steeds meer in de schijnwerpers komen te staan als een waardeopslagmiddel en alternatieve belegging. Bitcoins stijgen sneller in waarde in vergelijking met andere traditionele activa, zoals aandelen, edelmetalen en kunst. Maar waarom Bitcoins sneller stijgen in waarde? In deze blog bespreek ik enkele van de belangrijkste redenen waarom Bitcoin zo’n hoge groei in waarde heeft doorgemaakt.
Bitcoins stijgen sneller in waarde door schaarste
Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de snelle groei van Bitcoin is de schaarste ervan. Bitcoin is ontworpen als een deflatoire valuta, wat betekent dat er slechts een beperkt aantal Bitcoins in omloop kan zijn. In totaal zullen er slechts 21 miljoen Bitcoins bestaan, waarvan er op dit moment ongeveer 19,3 miljoen in omloop zijn.
De schaarste van Bitcoin is wat het zo waardevol maakt. Het maakt Bitcoin vergelijkbaar met edelmetalen zoals goud, die ook schaars zijn en daardoor een veilige haven zijn voor beleggers. In feite wordt Bitcoin vaak ‘digitaal goud’ genoemd vanwege de overeenkomsten in schaarste en veilige haven-status.
Lees verder onder de afbeelding ⤵️

Waarom is Bitcoin absoluut schaars?
Maar waarom is Bitcoin absoluut schaars? Dit komt door de manier waarop het Bitcoin-netwerk is ontworpen. Elke 10 minuten wordt er een nieuw blok van transacties aan de Bitcoin-blockchain toegevoegd, en de miners die de transacties valideren, worden beloond met een aantal nieuwe Bitcoins. De beloning voor het valideren van een blok wordt om de zoveel tijd gehalveerd, waardoor de productie van nieuwe Bitcoins steeds langzamer gaat naarmate het totale aantal Bitcoins in omloop groeit.
Mining-proces
Het mining-proces van Bitcoin speelt een belangrijke rol bij de schaarste ervan. Het is ontworpen om steeds moeilijker te worden naarmate er meer miners meedoen en de rekenkracht van het netwerk toeneemt. Dit wordt bereikt door de moeilijkheidsgraad van het mining-proces aan te passen. Als er meer miners meedoen en meer rekenkracht gebruiken, wordt het mining-proces moeilijker gemaakt om te voorkomen dat er te snel nieuwe Bitcoins worden gedolven.
Moeilijkheidsgraad mining-proces
De moeilijkheidsgraad van het mining-proces wordt elke 2016 blokken aangepast om ervoor te zorgen dat de gemiddelde tijd tussen blokken ongeveer 10 minuten blijft. Dit maakt het steeds moeilijker om nieuwe Bitcoins te verdienen naarmate het totale aantal Bitcoins in omloop groeit. De productiekosten van een Bitcoin worden ook steeds hoger naarmate het aantal nog te minen Bitcoins afneemt.
Bitcoin: een gedecentraliseerde valuta
Een andere belangrijke reden waarom Bitcoin zo snel in waarde stijgt, is het feit dat het een gedecentraliseerde valuta is. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die de geldhoeveelheid kan manipuleren. In plaats daarvan wordt de geldhoeveelheid bepaald door een wiskundig algoritme, dat door iedereen kan worden gecontroleerd en gevalideerd. Dit geeft Bitcoin een hoge mate van transparantie en vertrouwen.
Bovendien is Bitcoin een grenzeloze valuta, wat betekent dat het geen beperkingen kent op het gebied van geografische locatie of grensoverschrijdende transacties. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor beleggers en gebruikers die op zoek zijn naar een globaal en vrij verhandelbaar activum.
Bitcoin als betaalmiddel
Een andere factor die bijdraagt aan de hoge groei van Bitcoin is de toenemende adoptie ervan als betaalmiddel. Hoewel Bitcoin voornamelijk wordt beschouwd als een waardeopslagmiddel, wordt het ook steeds meer gebruikt voor dagelijkse transacties en online betalingen. Dit is mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van Bitcoin-technologieën zoals de Lightning Network, die transacties sneller en goedkoper maken.
Daarnaast zijn creditcard bedrijven zoals VISA en Mastercard druk doende om ‘binnen’ te komen in deze nieuwe markt. Meerdere platformen als Binance, NEXO of Ledger bieden de mogelijkheid om Bitcoins uit te kunnen geven via creditcards van VISA of Mastercard.

Aantrekkelijk voor beleggers
Waarom Bitcoin sneller in waarde stijgt? Tot slot is Bitcoin ook aantrekkelijk voor beleggers vanwege de beperkte correlatie met traditionele activa zoals aandelen en obligaties. Dit betekent dat Bitcoin een potentieel diversificatiemiddel kan zijn voor een beleggingsportefeuille, wat kan helpen om risico’s te spreiden en volatiliteit te verminderen. Wil jij investeren in Bitcoin? Kijk dan eens hier.
Doe je eigen onderzoek!
Al deze factoren hebben bijgedragen waarom Bitcoin sneller in waarde stijgt. Het is echter belangrijk om op te merken dat Bitcoin nog steeds een relatief jonge en volatiele markt is, en dat er aanzienlijke risico’s verbonden zijn aan het investeren in Bitcoin. Beleggers moeten zich bewust zijn van deze risico’s en zorgvuldig hun eigen onderzoek doen voordat ze investeringsbeslissingen nemen.
Bitcoins stijgen sneller dan andere activa?
In vergelijking met traditionele activa zoals aandelen, edelmetalen, vastgoed en kunst, stijgt Bitcoin veel sneller in waarde. Dit komt door een combinatie van factoren, waaronder de schaarste van Bitcoin, de moeilijkheidsgraad van het mining-proces, de decentralisatie en grenzeloosheid van de valuta, de toenemende adoptie als betaalmiddel en de beperkte correlatie met traditionele activa.

Hoewel Bitcoin potentieel een aantrekkelijke investering kan zijn, is het belangrijk om de risico’s te begrijpen en zorgvuldig te overwegen voordat u investeringsbeslissingen neemt. Onthoud dat Bitcoin nog steeds een jonge en volatiele markt is, en dat er geen garanties zijn voor toekomstige prestaties.
In mijn online cursus leg ik precies uit wat Bitcoin is en wat het in de toekomst kan gaan doen. Daarnaast kijken we naar de risico’s en laat ik zien hoe je ze veilig kunt stallen.