22 juni 2023
Wat is de invloed van inflatie op sparen?
  • 4 minuten lezen
Door: Mike Bosscher
Invloed van inflatie op sparen

Waarom sparen op de bank niet de beste keuze is voor de toekomst: inflatie en waardevermindering! Wat is precies de invloed van inflatie op sparen? In dit blog lees je daar meer over.

‘Lekker sparen’ voor de toekomst?

Als we denken aan spaargeld voor de toekomst, is het vaak vanzelfsprekend om ons geld op de bank te zetten. De meeste van ons hebben dan van huis uit nog meegekregen; ‘Ga maar lekker sparen voor later!’. We vertrouwen erop dat het veilig is, daar veilig staat en dat het zal groeien met de tijd want we krijgen toch rente? 

Maar wat als ik jou vertel dat sparen op de bank misschien niet de meest verstandige keuze is? In deze blog gaan we ontdekken waarom het rendement van je spaargeld beperkt zal zijn en waarom inflatie een belangrijke factor is om rekening mee te houden. Wat is de invloed van inflatie op sparen?

Laten we eens kijken naar een concreet voorbeeld van hoe de waarde van je geld in de loop der jaren af kan nemen.

Invloed van inflatie op sparen

De invloed van inflatie op sparen: rekenvoorbeeld met 2% inflatie

Wil jij weten wat de invloed van inflatie op sparen is? Hieronder zal ik je een rekenvoorbeeld geven met 2% inflatie. Op de website berekenhet.nl kun jij zelf deze berekeningen ook maken.

Volg mij voor meer financiële inspiratie op Instagram ⤵️ Of schrijf je in voor mijn gratis Try Out ‘Investeren kun je leren!’ 🔥

Wat is het effect van inflatie?

Inflatie is een belangrijk concept om te begrijpen als het gaat om de waarde van ons geld. Het verwijst naar de stijging van de algemene prijzen van goederen en diensten in de economie. Met andere woorden, inflatie zorgt ervoor dat je geld steeds minder waard wordt na verloop van tijd. Het is essentieel om dit in gedachten te houden bij het plannen van je financiële toekomst.

Voorbeeldscenario: Stel je voor dat je €10.000 op de bank hebt staan. Laten we eens kijken hoe de waarde van dat bedrag kan veranderen na 5, 10 en 20 jaar, rekening houdend met een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 2%. ⤵️

Na 5 jaar:

Met een jaarlijkse inflatie van 2% zou je €10.000 na 5 jaar in waarde zijn gedaald. In feite zou hetzelfde bedrag dan ongeveer €9.512 waard zijn. Dat is een verlies van bijna €500 zonder dat je er iets mee hebt gedaan.

Na 10 jaar:

Als we naar een periode van 10 jaar kijken, zou dezelfde €10.000 nog meer in waarde zijn afgenomen. Door de inflatie zou het geld nu ongeveer €9.040 waard zijn. Dat betekent dat je in 10 jaar tijd bijna €1.000 hebt verloren.

Na 20 jaar:

Na 20 jaar zou de waarde van je initiële €10.000 nog verder zijn afgenomen. Het zou nu ongeveer €7.221 waard zijn. Dit betekent dat je in 20 jaar tijd meer dan €2.700 aan waarde hebt verloren door simpelweg je geld op de bank te laten staan.

De overheid heeft baat bij inflatie

Dit rekenvoorbeeld gaat uit van een jaarlijkse inflatie van 2%. Dat is waar de FED (Federal Reserve Board: het hoogste bestuursorgaan van de Amerikaanse Centrale Bank) en ECB (Europese Centrale Bank) op aan sturen. Zij willen dus elk jaar 2% inflatie. Dit heeft grote voordelen voor hen en de overheid met al haar schulden. De invloed van inflatie op sparen heeft voor ons een zeer nadelig effect.

De écht inflatie is veel hoger 

Hier hebben we het dan over 2% inflatie. Dit is het streven. Echter hebben we op het moment een veel hogere inflatie. De overheid geeft via officiële kanalen 10,2% inflatie voor het jaar 2022. Echter dit zijn de officiële cijfers die weer gemanipuleerd worden door de overheid om het rooskleuriger te maken dan dat het feitelijk is. Ga er maar vanuit dat de reële inflatie echt hoger ligt.

De invloed van inflatie op sparen: rekenvoorbeeld met reële 8% inflatie

Gaan we met die inflatiecijfers aan de slag op de bovenstaande voorbeelden van 5, 10 of 20 jaar, dan snap je wel, dan hou je een stuk minder waarde over. Natuurlijk staat na 20 jaar nog steeds het bedrag van 10.000 euro op de bank, maar je koopt er tegen die tijd een stuk minder van. 

Laten we zeggen dat over de komende jaren de officiële inflatie die de overheid aangeeft rond de 4% ligt. Ik wil wel stellen dat de reële inflatie rond de 8% ligt in de komende jaren. 

Voorbeeldscenario: Stel je voor dat je €10.000 op de bank hebt staan. Laten we eens kijken hoe de waarde van dat bedrag kan veranderen na 5, 10 en 20 jaar, rekening houdend met een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 8%. Hieronder wordt uitgerekend wat de invloed van inflatie op sparen is. ⤵️

Na 5 jaar:

Met een jaarlijkse inflatie van 8% zou je €10.000 na 5 jaar in waarde zijn gedaald. In feite zou hetzelfde bedrag dan slechts ongeveer €6.630 waard zijn. Dat is een verlies van bijna €3.370 zonder dat je er iets mee hebt gedaan.

Na 10 jaar:

Als we naar een periode van 10 jaar kijken, zou dezelfde €10.000 nog meer in waarde zijn afgenomen. Door de inflatie zou het geld nu ongeveer €4.632 waard zijn. Dat betekent dat je in 10 jaar tijd bijna €5.340 hebt verloren.

Na 20 jaar:

Na 20 jaar zou de waarde van je initiële €10.000 nog verder zijn afgenomen. Het zou nu ongeveer €2.145 waard zijn. Dit betekent dat je in 20 jaar tijd meer dan €7.792 aan waarde hebt verloren door simpelweg je geld op de bank te laten staan.

Alternatieve investeringsmogelijkheden

Het zou voor onze hersenen beter zijn als elk jaar het geld daadwerkelijk van onze rekening zou verdwijnen. Dan zien we letterlijk de euro’s van onze bank afgaan. Dat zou voor ons waarschijnlijk eerder een tricker zijn om ons geld veiliger weg te zetten en niet meer op de bank te laten staan.

Deze cijfers illustreren het belang van het zoeken naar alternatieve investeringsmogelijkheden om ons spaargeld te laten groeien. Het is essentieel om rendement te behalen dat de inflatie overtreft om de waarde van ons geld te behouden en zelfs te laten groeien. Denk hierbij aan investeringen zoals aandelen, edelmetalen of Bitcoin.

Invloed van inflatie op sparen

De beperkingen van traditioneel sparen

Het is tijd om na te denken over ons spaargedrag en de invloed van inflatie op sparen en de waarde van ons geld. Sparen op de bank kan resulteren in aanzienlijk verlies van koopkracht over de jaren. Om een solide financiële toekomst op te bouwen, moeten we ons bewust zijn van de beperkingen van traditioneel sparen en openstaan voor alternatieve investeringsmogelijkheden.

Door te kiezen voor investeringen die historisch gezien een hoger rendement hebben behaald dan de inflatie, vergroten we de kans op vermogensgroei en het behoud van de koopkracht van ons geld. Het is belangrijk om onze financiële doelen in overweging te nemen en te zoeken naar investeringen die bij ons risicoprofiel en langetermijnplannen passen.

Dus, laten we ons niet beperken tot het traditionele sparen op de bank. Laten we streven naar financiële groei en stabiliteit door ons geld verstandig te beleggen en te investeren in activa die ons in staat stellen om de impact van inflatie te overwinnen. Door deze benadering te omarmen, leggen we een stevige basis voor een welvarende financiële toekomst, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen.

Financiële vrijheid krijg je niet door sparen

Laten we samen streven naar financiële vrijheid en het maximaliseren van ons potentieel. Door onze mindset te veranderen en onze kennis over investeren te vergroten, kunnen we de weg banen naar een financieel welzijn dat ons en onze dierbaren voorziet van de nodige middelen en kansen.

Dus laten we samen op weg gaan naar een slimmere benadering van sparen en investeren, met het oog op een bloeiende financiële toekomst voor ons en degenen die na ons komen.

Klaar om de volgende stap te zetten? Laten we je financiële kennis vergroten en de mogelijkheden verkennen die ons in staat stellen om onze financiële doelen te bereiken. Samen kunnen we bouwen aan een solide financieel fundament dat ons in staat stelt om te gedijen en te groeien. De toekomst is aan ons – laten we er samen het beste van maken!